PEDALEN

Pedalen zijn er in verschillende soorten en prijsklasses. Over het algemeen zijn er een aantal belangrijke verschillen.

 

Ten eerste zijn er pedalensets met 2 pedalen, een rem en een gaspedaal. Deze worden vaak meegeleverd bij aankoop van een bijvoorbeeld een Thrustmaster stuur. Daarnaast zijn er sets verkrijgbaar met 3 pedalen, daar zit dan dus een koppelingspedaal bij.

 

Wellicht het allerbelangrijkste van de pedalenset is de rem. Het gevoel in de rem en dit zo realistisch mogelijk krijgen kan veel verschil uitmaken tijdens het SimRacen. Er zijn in feite 2 soorten systemen te verkrijgen.

 

1. Potentiometer

 

Een rem met potentiometer bepaald hoe hard je remt door de afstand waarin het pedaal wordt ingedrukt. Hoe dieper je het pedaal indrukt hoe harder je remt.

 

2. Load cell

 

Een rem met load cell meet niet hoe ver het pedaal is ingetrapt, maar hoeveel druk je op het pedaal zet. Aangezien het makkelijker is om te remmen op druk [dat kun je beter aanleren/aanvoelen dan afstand, je 'krachtgeheugen' is beter] wordt aan dit systeem de voorkeur gegeven. Een pedalenset met loadcell zit echter wel een stuk hoger in prijs.

 

Sommige pedalensets met Potentiometer zoals bijvoorbeeld de T3PA en T3PA Pro van Thrustmaster worden geleverd met een 'brake-mod'. Dit is een rubberen kegel of een veer die je achter je rempedaal monteert. Hierdoor heb je meer tegendruk op de rem. Een mooie compensatie als je geen load-cell hebt. Indien je enigszins op budget zit, is het aan te bevelen in ieder geval een pedalenset te nemen met een dergelijke 'brake-mod' meegeleverd, dit kan je prestaties aanzienlijk doen toenemen.

 

Daarnaast zijn er voor bepaalde pedalensets aparte 'mods' te koop waarbij je later met een mod-kit/upgrade een load-cell kunt monteren op een pedalenset met Potentiometer.