RACESTUREN

Een goed racestuur en pedalen is kwa hardware de basis voor SimRacing. In tegenstelling tot het echte racen waarbij je G-krachten ervaart en je het asfalt 'onder je kont' voelt, is dit niet het geval bij SimRacing. De belangrijkste 'feedback' van de auto komt binnen door het stuur. Dit gebeurd door middel van 'Force FeedBack', afgekort FFB. Door middel van de servomotor  werkt het stuur tegen met bijvoorbeeld insturen, het geeft trillingen en details door zoals hobbels, curbstones en wat de auto doet [onderstuur/overstuur]. Met goede FFB voel je dus veel beter wat de auto doet, en kun je hierop sneller reageren en anticiperen.

 

Foto: een Thrustmaster T300 servo [PC en PS4] zonder stuur gemonteerd.

soorten force feedback servo's

Over het algemeen onderscheiden we 3 soorten servo's.

 

  1. De servo met 'gears' ofwel 'tandwielen'
  2. De servo met 'belts' ofwel 'riemen'
  3. De Direct Drive servo, het stuur is direct bevestigd op de as van de motor.

 

 

1. Servo met Gear-Drive [tandwielen]

 

Servo's met gears, zoals bijvoorbeeld Logitech gebruikt [helical gears], brengen de krachten van de motor over naar het stuur door middel van tandwielen. Het voordeel is dat details sterker doorkomen, details worden namelijk minder geabsorbeerd door riemen die dit systeem  niet heeft. Het nadeel van dit systeem is dat de sturen vaak wat minder krachtig zijn, en ook wat meer geluid produceren, vooral bij bepaalde krachten/heftige stuurbewegingen waardoor de tandwielen grip verliezen.

2. Servo met Belt-Drive [riemen]

 

Servo's met riemen, zoals bijvoorbeeld de Thrustmaster T300 gebruikt hebben vaak meer kracht vanwege de pulleys. Door de riemen voelt de FFB ook wat 'smoother' aan. De riemen absorberen echter ook wat van de details in de FFB.

3. Direct-Drive Servo

 

Bij de Direct-Drive Servo zit het stuur direct op de as van de motor bevestigd. Hierdoor is er absoluut geen verlies van kracht en detail door riemen of tandwielen. Deze systemen hebben, omdat ze dus overbrengingen/pulleys missen, een stuk sterkere motor nodig. Dit maakt deze systemen dan ook een stuk kostbaarder. Op het moment van schrijven zijn deze systemen ook alleen te gebruiken op de PC. Compatibiliteit op consoles is op dit moment nog niet mogelijk.Pedalen

Stuurtjes worden vaak verkocht in combinatie met pedalen. Ook in de pedalen zitten belangrijke verschillen. Indien je op een console racet, dan kun je met bepaalde modellen van Thrustmaster via het 'eco-systeem' je stuur [eventueel later] upgraden met betere pedalen. Op de PC zijn de mogelijkheden van verschillende merken/producten veel groter.